Historia

 

Pertti Willberg syntyi 17.12.1946 Turussa. Tarina ei kerro, joko jo silloin PopTenori päästi ilmoille yli oktaavin äänialueella liikkuvan rääkäisyn.

Perhe muutti Helsinkiin Pepen ollessa 9-­vuotias ja vähän myöhemmin iski sammumaton jano musiikkiin. Pepe sai ensimmäisen kitaransa 13­vuotiaana ja hän ihastui Shadows­ tyyppisestä rautalankamusiikista. Nuoren Pepen mielestä kitaran soitto oli parasta, eikä hän muuta

halunnutkaan tehdä. Rakas harrastus vei kohti bänditoimintaa ja vuonna 1962 perustettiin The Islanders, jossa Pepe toimi komppikitaristina.

Muita Isladers­jäseniä olivat Hasse Walli rummut, Stig Selin kitara ja Kaj Wallin basso. Myöhemmin rumpuihin vaihtui Kurre Matsson.

 

Kansainvälisesti suosittu Beatles näytti kuitenkin maailmalla esimerkkiä: rautalankabändiin piti saada laulaja ja niin ollen Pepen eteen pistettiin mikorfoni ja sanottiin: Pepen pitää laulaa! Minut pantiin laulamaan, eikä kukaan kysynyt osasinko tai haluaisinko,

Pepe muistelee jälkeenpäin hymyssä suin.

 

Vuonna 1963 bändiin valittiin laulajanuorukainen nimeltä Ilkka Lipsanen, joka sai taiteilijanimekseen Danny ja hetken Pepe ja Danny hoitelivat laulajanvirkaa yhdessä, kunnes vuonna 1964 syksyllä Danny lähti armeijaan.

 

Keväällä1965 perustettiin fuusio Jim and the Beatmakers ja Islanders bändeistä nimeltään Beatmakers. Ruotsin kiertueen vuoksi orkesteri joutui vaihtamaan nimeä, Ruotsissa oli nimittäin samanniminen ryhmä. Jormas-­ nimi valittiin bändin managerin Jorma Weneskosken mukaan.

Ensimmäisen Jormas-­yhtyeen muodostivat: PepeWillberg, Ralle Wikström,  Seppo Keurulainen, Kaj Wallin ja Kurre Matsson.

Kicke Bergholm toimi basistina Kaijun jälkeen.

 

Hitti " Saat miehen kyyneliin " 1966 ­vuodelta tunnetaan Pepen ensimmäisenä soololevynä.

 

Jormas hajosi 1966, kun armeija kutsui bändiläisiä riveihinsä, Pepe mukaanluettuna, mutta vielä vuonna1967 bändi levytti viikonloppulomalla kappaleen Rööperiin, joka on vieläkin varsin menestyksekkäästi mukana Pepen ohjelmistossa.

 

Pepe ja Paradise sai alkunsa vuonna 1969, siihen kuuluivat aluksi Pepen lisäksi: Ande Päiväläinen, Erkki (Unde) Lehtola ja Jorma (Jorkka) Kalenius. Laajimmillaan bändissä soitti kahdeksan muusikkoa: Erik Dannholm, Kalle Fält, Pedro Hietanen, Markku Johansson, Pave Maijanen,  Ande Päiväläinen ja Simo Salminen. Tunnetuimpia levytyksiä tuolta ajalta ovat kaikkien rakastamat Suomi­hitit kuten: Elämältä kaiken sain, Taivas itkee sadoin pisaroin, Sinä ja Minä sekä Aamu. Pepe ja Markku tekivät yhdessä useita sävellyksiä, jotka menestyivät myös valtakunnallisissa sävellyskilpailuissa.

 

1970-­luvun lopulla kutsuivat uudet tuulet; Pepe keikkaili Dannyn mukana ( Danny, Armi, Seija Paakkola ) ja 1980- ­luvun alussa hänellä oli bändi Jokke Seppälän kanssa. Pikku hiljaa Pepe Willberg siirtyi entistä itsenäisemmäksi ja perusti jälleen aivan oman bändin, jonka kanssa hän sitten esiintyi tasaiseen tahtiin ravintoloissa ja tanssilavoilla.

 

Vuosikymmenten vaihde meni freelance­laulajana ja aikaa jäi myös sävellystyöhön. Vuosien saatossa tuli tehtyä kappaleita myös muille artisteille, mm. Paula Koivuniemelle, Joel Hallikaiselle ja Mika Pohjoselle... Mainosmusiikkia tuli myös sävellettyä. Muistamme hyvin ainakin

" Niin valoisaksi päivän saa, kuppi teetä ja sympatiaa ........." ,  Risella, Risella Suomen suosituin riisi on Risella ".....

 

Vuonna 1988 Pepe Willberg säväelsi " Nauravat silmät muistetaan " ­kappaleen, jolla avautui voitto Suomen Euroviisukarsinnoissa. Boulevard-yhtye esitti sen sitten myös Dublinissa.

 

Suuri suosio odotti jälleen pitkän linjan kulkijaa, kun1998 Mestarit saivat kuin varkain alkunsa:

Ande Päiväläinen kokosi Pepen, Kirkan, Pave Maijasen ja Hectorin 60-­luvun teemailtaan muistelemaan menneitä. Sitä seurasi sitten muutama Nokian yksityistilaisuus samalla kokoonpanolla.Yleisö ja media riemastuivat kokoonpanosta ja suosio lähti leviämään kulovalkean tavoin;

loppuunmyytyjen jäähallien kautta matka jatkui loppuunmyydylle Olympiastadionille. Mestarit villitsivät yleisöään vuoteen 2000 asti

ja siitä muistona on myös Mestarit Areenalla ­ kokoelma­- Cd, jota on tähän asti myyty huikeat 120 000 kappaletta!

 

Vuosien tauon jälkeen toteutui yhteistyöhanke Otto Donnerin kanssa. Pepe Willberg levytti upean musiikkitaiteen helmen " Syliisi aamuun jään " ONDINE -levy-yhtölle vuonna 1999. Levy ei saanut suomalaisen valtavirran huomiota, mutta on varmasti tutustumisen arvoinen mielenkiintoinen kokonaisuus.

 

Pepe ei jäänyt lepäämään laakereilleen, vaan vuonna 2003  toteutui toinen mielenkiintoinen ja varsin antoisa yhteistyö konserttikiertueen muodossa. PopTenorit alias Pepe Willberg, Fredi ja Petri Laaksonen viihdyttivät suomalaisia mainiolla osaamisellaan Suomen suurimmissa

konserttisaleissa.

 

" Kynttilöiden syttyessä "- joululevy ilmestyi vuonna 2005, sovitukset perinteisiin joululauihin olivat pääasiassa Peter Engbergin ja Petri Ikkelän käsialaa, levyllä soitti myös Pentti Lahti

 

Vuosi 2006 oli Pepen elämässä taas yksi merkittävä rajapylväs.Vuosia tuli täyteen kokonaista 60 ja " Saat miehen kyyneliin " täytti 40 vuotta.

Sen kunniaksi Pepe kiersi upean orkesterinsa kanssa konserttisaleja läpi koko Suomen. Yleisö oli erityisen otettu ohjelmiston monipuolisuudesta sekä tietysti taitavasta soitosta ja laulusta. Ääni on tainnut mestarilaulajalla vanhetessa vain parantua. Juhlavuoden kunniaksi Pepe toteutti kovan urakan, kun hän lauloi peräti 30 suosikkikappalettaan uudelleen "Luokses palaan taas"-­ tuplaCD- juhlalevylle. Yleisö sai siten kuulla Pepen tämän päivän ääntä ja laulutaitoa.

 

Vuonna 2007 Pepe kutsuttiin mukaan levyprojektiin, jossa hän lauloi Johanna Iivanaisen kanssa Olli Ahvenlahden säveltämää musiikkia

Tommy Tabermannin runoihin." Kaksi ihoa" - ­teos esitettiin kesällä Kainuun runoviikoilla ja Viaborg-­jazzeilla. Levyä voi kutsua vähintääkin kulttuuriteoksi.

 

28.10.2007 Finlandia­talossa esiintyi Jormas­- yhtye: Pepe Willberg, Ralle Wikström, Kicke Bergholm, Hasse Walli ja Vesa Aaltonen.

The Golden 60 s -konsertin muut bändit olivat Englannista, mutta Jormas ei jäänyt laulun ja soiton osalta muille bändeille toiseksi.

 

Pitkäsoitto ilmestyi lokakuussa 2007. " Kaukaa kaipaan " - levyllä kuullaan miesten hienoja sävellyksiä ja sanoituksia. Suurin osa on Pekka Westerholmin käsialaa, yksi Jokke Seppälän sävellys ja muutama Pepen oma tunnelmallinen kappale. Laulut kuvaavat suomalaisia tuntoja syvimmillään.Valitettavan teknisen vian vuoksi levy ei ilmestynyt kiertueelle ajoissa, markkinointi takkusi ja lippuja myytiin huonosti ennakkoon.

Koko kiertue, paitsi viimeinen konsertti, jouduttiin peruuttaamaan. Asiasta syntyi hirveä haloo iltapäivälehdissä ja Pepen uran uskotttiin jopa olevan kokonaan ohi. Näin ei tietenkään käynyt,vaan levynjulkaisukonsertti oli Savoy­teatterissa 31.10. 2007. Iso orkesteri Esko Eirolan  jousineen sai yleisöltä ansaitun kiitoksen.

 

Vuonna 2008 keväällä viriteltiin harvinainen projekti Dannyn, Ilkka Lipsasen kanssa. Pepe havahtui ajatukseen, että The Islanders -yhtyeen perustaneet hemmot ovat vielä voimissaan. Päätettiin koota Danny & The Original Islanders bändi: Danny, Pepe Willberg, Erkki Tanninen,

Kaj Wallin ja Stig Selin, Back to the 60`s tilaisuutta varten. Yleisö otti esiintymisen vastaan suorastaan hurmaantuneena. Miehet olivat komea näky juhla-­asuissaan lavalla. Jatkosuunnitelmat orkesterin keikoista kaatuivat kuitenkin monenlaisiin ongelmiin.

 

Pepe Willberg oli pitkästä aikaa keikoilla myös Itä-­Lapissa. Sallassa oli tullut käytyä Jormas- kokoonpanon kanssa edellisen kerran n.40­ vuotta sitten. ( Kicke Bergholm oli sillä reissulla murtanut jalkansa Sallatunturissa, jonka takia Pepe joutui opettelemaan basson soittoa. )

 

Keväällä 2008 Pepe Willberg levytti singlen,”Eikö vaan" ( sä. P. Westerholm, sa. Tauno Teeri ), joka ylsi useaan otteeseen kesän aikana Ylen Radio Suomen musiikkilistan ykkössijalle. Laulu on edelleen mukana keikkaohjelmistossa.

 

Pepe Willberg oli ollut mukana Back to the 60`s- yhdistyksessä sen alusta saakka vuodesta 1992. Hän oli osallistunut aktiivisesti yhdistyksen toimintaan, antanut sekä esiintymispanoksensa eri kokoonpanoissa että Artistin nimensä yhdistyksen käyttöön.

Pepen ideoima kuoro perustettiin ja se jatkaa innolla toimintaansa. Yhteistyö ruotsalaisten 60  ́s bändien kanssa näytti myös vihdoin liikahtavan eteenpäin. Yhdistyksen, aluksi harrastusluontoinen toiminta ja yhdessä viihtyminen, oli vuosien varrella muuttunut merkittäväksi liiketoiminnaksi. Ammattimuusikon kannalta harrastamispohjalta esiintyminen ei enää siinä tilanteessa tuntunut järkevältä.

Helmikuussa 2008 Pepe osallistui " Muuttuvat laulut " UMO:n konsertteihin, joiden ohjelmisto koostui Rauno Lehtisen rakkaimmista sävellyksistä. Samana vuonna hän oli myös mukana " Aamu " kappaleella Vexi Salmesta kertovassa musikaalissa " Villit vuodet ".

 

Joulua kohden alkoi uusi mielenkiintoinen yhteistyökuvio. Pepe Willberg oli suunnitellut jouluohjelmiston, joka koostui perinteisistä joululauluista. Konserteissa yhteisyökumppanina lauloi  useana vuonna IrmaS  viiden nuoren naisen muodostama lauluyhtye.

IrmaS täydensi mestarilaulajaa raikkailla sovituksillaan. Yhtye lauloi yksin ja Pepen kanssa yhdessä kauneimpia joululauluja Suomesta ja maailmalta. Orkesteri koostui tunnetuista huippumuusikoista : Peter Engberg, Petri Ikkelä, Juha Lanu, Saku Mattila, Mikko Mäkinen, Jouko Nyqvist ja Matti Rantatalo. Mukaan tuli jossain vaiheessa myös Esko Eirolan jousikvartetti.

Vuosina 2009 -2011 Pepe julkaisi useita singlejä oman levy-yhtiönsä kautta. Niistä monet osallistuivat Levylautakunnan arviointifoorumiin ja voittivat yleensä ykkösijan. Vuonna 2009 esitettiin myös konsertti " 45 -vuotisaikamatkalla " Esko Eirolan sovituksia Beatlesmusiikista ja Pepen levytyskappaleista upean orkesterin säestyksellä.

Iskelmä-Finlandia 2011-palkinto Arto Alapään valinta - Tapsan tahdeilla oli pitkän uran suuri kunnianosoitus.

Syksyllä 2012 oli kulunut 50 vuotta ensimmäisen bändin perustamisesta Lauttasaressa ja sitä juhlittiin Helsingissä ja Turussa kahdella upealla konsertilla, jossa esiintyivät Pepen merkittävät kokoonpanot 60-luvulta tähän päivään.

Yhteistyötä Ricu Niemen orkesterin kanssa: Rauno Lehtisen ja Georg de Gozinskyn sävellyksiä.

Levytyssopimus KHY:n Suomen Musiikin kanssa vuonna 2012, ensimmäinen single " Lyhyenä hetkenä ", joka oli Radio Suomen soitetuin kappale samana vuonna.

Kultalevy 2014 " Pepe Willberg & Saimaa

EMMAPALKINNOT VUONNA 2014 : Vuoden miessolisti, Kriitikoiden valinta, Vuoden rockalbumi

Vuonna 2014 järjestettiin isolla bändillä keikkoja sekä Lilja Kainulaisen kanssa yhteistyössä useita loppuunmyytyjä "Kultalevy-konsertteja".

 

TARINA JATKUU ...

 

 

Milla Mattila / Pauliina Visuri