top of page

PEPE WILLBERG

Pepe Willbergin musiikillinen ura on ollut huikea. Menestys alkoi jo1960 –luvulla ja on jatkunut yhtäjaksoisesti yli 60 vuotta. Kiertueita bändien kanssa 60-70-luvuilla toteutettiin myös Skandinaviassa ja Saksassa.

Pepe on uransa aikana säveltänyt musiikkia itselleen ja muille artisteille sekä menestynyt hyvin monenlaisissa sävellyskilpailuissa vuosien varrella. Pepe itse kuvaa toimineensa viime vuosina “ pinnan alla”, mutta Pepe & Saimaa -levyn valtava menestys nosti hänet uudelleen suomalaisten tietoisuuteen.

 

Pepe Willberg on saanut urallaan useita tunnustuspalkintoja, viimeisimmät olivat: Iskelmä Finlandia 2011, Kultalevy 2014,

Emma –gaalassa 2015 kokonaista kolme pystiä: Vuoden miessolisti, Vuoden rockalbumi ja Kriitikoiden valinta. Kansainvälistäkin tunnustusta tuli,kun tunnettu brittiläinen musiikkilehti MOJO valitsi Pepe & Saimaa- albumin vuoden levyksi 2014.

 

Pepe vietti vuonna 2016 50-vuotistaiteilijavuottaan ja 70v- syntymäpäiviään.

HISTORIAA

 

1946-1965

 

Pertti Willberg syntyi 17.12.1946 Turussa. Tarina ei kerro, joko jo silloin PopTenori päästi ilmoille yli oktaavin äänialueella liikkuvan rääkäisyn. Perhe muutti Helsinkiin Pepen ollessa 9­vuotias ja vähän myöhemmin iski sammumaton jano musiikkiin. Pepe sai ensimmäisen kitaransa 13­vuotiaana ja hän ihastui Shadows­ tyyppisestä rautalankamusiikista. Nuoren Pepen mielestä kitaran soitto oli parasta, eikä hän muuta halunnutkaan tehdä. Rakas harrastus vei kohti bänditoimintaa ja vuonna 1962 perustettiin The Islanders, jossa Pepe toimi komppikitaristina. Muita Isladers­jäseniä olivat Hasse Walli rummut, Stig Selin kitara ja Kaj Wallin basso. Myöhemmin rumpuihin vaihtui Kurre Matsson.

 

Kansainvälisesti suosittu Beatles näytti kuitenkin maailmalla esimerkkiä: rautalankabändiin piti saada laulaja ja niin ollen Pepen eteen pistettiin mikorfoni ja sanottiin: Pepen pitää laulaa! Minut pantiin laulamaan, eikä kukaan kysynyt osasinko tai haluaisinko, Pepe muistelee jälkeen päin hymyssä suin.

 

Vuonna 1963 bändiin valittiin laulajanuorukainen nimeltä Ilkka Lipsanen, joka sai taiteilijanimekseen Danny ja hetken Pepe ja Danny hoitelivat laulajanvirkaa yhdessä, kunnes vuonna 1964 syksyllä Danny lähti armeijaan. Keväällä1965 perustettiin fuusio Jim and the Beatmakers ja Islanders bändeistä nimeltään Beatmakers. Ruotsin kiertueen vuoksi orkesteri joutui vaihtamaan nimeä, koska Ruotsissa oli saman niminen ryhmä. Jormas­ nimi valittiin bändin managerin Jorma Weneskosken mukaan.

 

Ensimmäisen Jormas­yhtyeen muodostivat: PepeWillberg, Ralle Wikström,Seppo Keurulainen,

Kaj Wallin ja Kurre Matsson. Kicke Bergholm toimi basistina Kaijun jälkeen.

 

1966-1969

 

Hitti " Saat miehen kyyneliin " 1966 ­vuodelta tunnetaan Pepen ensimmäisenä soololevynä.

 

Jormas hajosi 1966, kun armeija kutsui bändiläisiä riveihinsä, Pepe mukaanluettuna, mutta vielä vuonna1967 bändi levytti viikonloppulomalla kappaleen Rööperiin, joka on vieläkin varsin menestyksekkäästi mukana Pepen ohjelmistossa.

 

Pepe ja Paradise sai alkunsa vuonna 1969 , siihen kuului aluksi Pepen lisäksi Ande Päiväläinen Erkki (Unde) Lehtola ja Jorma (Jorkka) Kalenius.Laajimmillaan bändissä soitti kahdksan muusikkoa: Kalle Fält, Erik Danholm, Markku Johansson, Simo Salminen, Ande Päiväläinen, Pedro Hietanen ja Pave Maijanen.

 

Tunnetuimpia levytyksiä tuolta ajalta ovat kaikkien rakastamat Suomi­hitit:

Elämältä kaiken sain, Taivas itkee sadoin pisaroin, Sinä ja MInä, ja Aamu. Pepe ja Markku tekivät yhdessä useita sävellyksiä, jotka menestyivät valtakunnallisissa kilpailuissa.

 

1970-2000

 

1970-­luvun lopulla kutsuivat jo uudet tuulet. Pepe keikkaili Dannyn mukana ja 1980- ­luvun alussa hänellä oli bändi Jokke Seppälän kanssa. Pikku hiljaa Pepe siirtyi entistä itsenäisemmäksi ja perusti jälleen oman bändin, jonka kanssa keikkaili tasaiseen tahtiin.

 

Vuosikymmenten vaihde meni freelancer­laulajana ja aikaa jäi myös sävellystyöhön.Pepe on vuosien saatossa tehnyt kappaleita myös muille artisteille, mm. Paula Koivuniemelle, Joel Hallikaiselle ja Mika Pohjoselle. Mainosmusiikkia tuli myös tehtyä, joista muistamme ainakin " Niin valoisaksi päivän saa, kuppi teetä ja sympatiaa .........

 

Erityisen hyvin muistamme varmasti vuonna 1988 sävelletyn " Nauravat silmät muistetaan " ­kappaleen, jolla avautui voitto Suomen Euroviisukarsinnoissa.

Pepe Willberg oli mukana Back to the 60`s- yhdistyksessä sen alusta saakka vuodesta 1992.Hän osallistui aktiivisesti sen toimintaan ja antoi esiintymispanoksensa eri kokoonpanoissa, sekä Artistin nimensä useassa tilaisuudessa yhdistyksen käyttöön.

Hänen ideoimansa kuoro perustettiin ja se jatkaa innolla toimintaansa. Hänen ehdottamansa yhteistyö ruotsalaisten 60 ́s bändien kanssa näytti vihdoin liikahtavan eteenpäin. Yhdistyksen, aluksi harrastusluontoinen toiminta ja yhdessä viihtyminen, oli vuosien varrella muuttunut merkittäväksi liiketoiminnaksi. Ammattimuusikon kannalta ei harrastamispohjalta esiintyminen enää siinä tilanteessa tuntunut järkevältä. Muuta vaihtoehtoa yhdistyksen hallitus ei halunnut tarjota, joten ero Back to the 60 ́s yhdistyksestä, siitä hänelle Lasse Herzenin vihjattua, tuntui selvältä. Artisti­-ammattilainen koettiin liian vaativaksi harrastajamuusikoiden joukossa.

 

Joulua kohden alkoi uusi mielenkiintoinen yhteistyökuvio. Pepe Willbergillä oli suunnitellut jouluohjelmiston, joka koostui perinteisistä joululauluista. Konserteissa yhteisyökumppanina lauloi IrmaS viiden nuoren naisen muodostama auluyhtye. IrmaS täydensi mestarilaulajaa raikkailla sovituksillaan. Yhtye lauloi yksin ja Pepen kanssa yhdessä kauneimpia joululauluja Suomesta ja maailmalta.Orkesteri koostui tunnetuista huippumuusikoista : mm.Peter Engberg, Petri Ikkelä, Jouko Nyqvist ja Matti Rantatalo.

 

Suuri suosio odotti jälleen pitkän linjan kulkijaa, kun1998 Mestarit saivat kuin varkain alkunsa:

Ande Päiväläinen kokosi Pepen, Kirkan, Pave Maijasen ja Hectorin 60-­luvun teemailtaan muistelemaan menneitä yleisön eteen ja sitä seurasi muutama Nokian yksityistilaisuus-keikka samalla kokoonpanolla.

 

Yleisö ja media riemastuivat kokoonpanosta ja suosio lähti leviämään kulovalkean tavoin;

loppuunmyytyjen jäähallien kautta matka jatkui loppuunmyydylle Olympiastadionille. Mestarit villitsivät yleisöään vuoteen 2000 asti ja siitä muistona on myös Mestarit Areenalla ­-kokoelma­ cd, jota on tähän asti myyty huikeat 120 000 kappaletta!

 

2000-

 

Pepe ei jäänyt lepäämään laakereilleen, vaan vuonna 2003 toteutui toinen mielenkiintoinen ja varsin antoisa yhteistyö konserttikiertueen muodossa. PopTenorit alias Pepe Willberg, Fredi ja Petri Laaksonen viihdyttivät suomalaisia mainiolla osaamisellaan Suomen suurimmissa

konserttisaleissa. " Kynttilöiden syttyessä "- joululevy ilmestyi vuonna 2005, sovitukset perinteisiin joululauihin olivat pääasiassa Peter Engbergin ja Petri Ikkelän käsialaa, levyllä soitti myös Pentti Lahti

 

Vuosi 2006 oli Pepen elämässä taas yksi merkittävä rajapylväs.Vuosia tuli täyteen kokonaista 60 ja "Saat miehen kyyneliin" täytti 40 vuotta. Sen kunniaksi Pepe kiersi upean orkesterinsa kanssa konserttisaleja suurella menestyksellä. Yleisö oli erityisen otettu ohjelmiston monipuolisuudesta sekä tietysti taitavasta soitosta ja laulusta. Ääni taitaa mestarilaulajalla vanhetessa vain parantua.

 

Juhlavuoden kunniaksi Pepe toteutti myös kovan urakan, kun lauloi peräti 30 suosikkikappalettaan uudelleen "Luokses palaan taas"-­juhlalevylle. Tarkoitus oli antaa yleisölle mahdollisuus kuulla Pepen tämän päivän laulutaitoa ja saundia. Varsinkin uudet fanit saivat tietää miltä Pepe oikeasti tänä päivänä kuulostaa.

 

Vuonna 2007,puhalsi taas uudet tuulet ja laulu soi ehkä komeammin kuin koskaan. Pepe lauloi Johanna Iivanaisen kanssa Olli Ahvenlahden säveltämää musiikkia Tommy Tabermannin runoihin." Kaksi ihoa" ­teos esitettiin kesällä Kainuun runoviikoilla ja Viaborg­jazzeilla. Levyä voi kutsua

vähintääkin kulttuuriteoksi.

 

28.10.2007 Finlandia­talossa esiintyi Jormas­yhtye: Pepe Willberg, Ralle Wikström, Kicke Bergholm,Hasse Walli ja Vesa Aaltonen. The Golden 60 s -konsertin muut bändit olivat Englannista, mutta Jormas ei todellakaan jäänyt laulun ja soiton osalta toiseksi.

 

Pitkäsoitto ilmestyi lokakuussa 2017. "Kaukaa kaipaan" -levyllä kuullaan miesten hienoja sävellyksiä ja sanoituksia. Suurin osa on Pekka Westerholmin käsialaa, mutta mukana on myös muutama Pepen oma tunnelmallinen sävellys. Laulut kuvaavat suomalaisia tuntoja syvimmillään. Valitettavan teknisen vian vuoksilevy ei ilmestynyt kiertueelle ajoissa, joten koko kiertue, paitsi viimeinen konsertti, jouduttiin peruuttaamaan. Asiasta syntyi hirveä haloo iltapäivälehdissä ja Pepen uran uskotttiin jopa olevan kokonaan ohi. Näin ei tietenkään käynyt,vaan levynjulkaisukonsertti oli Savoy­teatterissa 31.10.

 

Vuonna 2008 keväällä viriteltiin erikoinen projekti Dannyn, Ilkka Lipsasen kanssa. Pepe havahtui ajatukseen, että The Islanders originaali- hemmot ovat vielä voimissaan. Niinpä koottiin

Danny & The Original Islanders bändi: Danny, Pepe Willberg, Erkki Tanninen, Kaj Wallin ja Stig Selin, Back to the 60`s tilaisuutta varten. Yleisö otti esiintymisen vastaan suorastaan hurmaantuneena. Miehet olivatkin komea näky juhla­asuissaan lavalla. Jatkosuunnitelmat orkesterin keikoista kaatuivat kuitenkin moniin ongelmiin.

 

Pepe Willberg oli pitkästä aikaa keikoilla myös Itä­Lapissa. vuonna 2008. Sallassa oli tullut käytyä Jormas-kokoonpanon kanssa edellisen kerran n.40­ vuotta sitten. Kicke Bergholm oli sillä reissulla murtanut jalkansa Sallatunturissa.

 

Keväällä 2008 Pepe Willberg levytti singlen,”Eikö vaan", joka ylsi useaan otteeseen kesän aikana Ylen Radio Suomen musiikkilistan ykkössijalle.Laulua kysytään usein kuultavaksi myös keikoilla.

 

JATKUU MYÖHEMMIN.......

 

 

Milla Mattila / Pauliina Visuri

bottom of page